Facebook
Pinterest
Youtube
Blogger
logo

Keresés


Kiadó apartmanok Weboldal
Horvátországi magánapartmanok egyenesen a tulajdonostól

Menü

Ügyfélszolgálat
H-V: 09-18
+36/70/230-1290
+36/70/945-3401
info@croatic.hu

Booking.com
 

 

Gépkocsival Horvátországba

Nem tudjuk mit vigyünk magunkkal, ha autóval mennénk Horvátországba? Olvassa el cikkünket és tudjon meg mindent róla!

 

Gépkocsival történő belépéshez érvényes gépjármű vezetői engedély, forgalmi engedély, bármely típusú érvényes személyi igazolvány vagy útlevél, lakcímkártya és a biztosító által kiadott nemzetközi zöldkártya (nemzetközi biztosítás), valamint legalább egy "láthatósági mellény" szükséges.


A 0 és 14 év közötti gyermekek számára is kötelező a személyi igazolvány vagy az útlevél! A magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal - ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes személyi igazolványt is -, beutazhatnak Horvátországba. A személyi igazolvánnyal való beutazás Horvátország területére nincs korhatárhoz kötve. (forrás: www.mfa.gov.hu)


 

A Dubrovnik felé vezető Adria-autóút egy rövid szakaszon (Neumnál) Bosznia-Hercegovina területén vezet át. Ezen a szakaszon az útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok az útlevél ellenőrzése mellett utazhatnak át.

 

A 18. életévüket be nem töltött személyeknek, amennyiben szülői, vagy más nagykorú személy kísérete nélkül utaznak be Horvátországba, akár csak átutazás céljából, szülői beleegyezéssel, engedéllyel, azaz horvát vagy angol nyelven készült szülői nyilatkozattal kell rendelkezniük. A szülői beleegyezésnek, engedélynek tartalmaznia kell a tervezett utazás pontos dátumát, úti célját illetve a meghatalmazott felnőtt kísérő személy adatait (vezetéknév, keresztnév, születési hely és idő, lakcím, útlevél, vagy személyi igazolvány szám), stb. Célszerű kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (kiváltása ingyenes) és ajánlott a nyaralás időtartamára utasbiztosítást kötni!

 

A járművek lámpáit napközben lakott területen belül is fel kell kapcsolni. A biztonsági övek használata kötelező! Vezetés közben a mobiltelefon használata Tilos!

 

Amennyiben a gépkocsi nem az azt vezető személy tulajdonában van, szükséges egy a tulajdonos és a meghatalmazott (a gépkocsit vezető/használó személy) között megkötött szerződés megléte, miszerint a meghatalmazott vezetheti a gépjárművet külföldön (Horvátország egész területén is).

 

Szeretné megtudni mit érdemes magával vinnie Horvátországba? Kattintson ide!

 

Vámszabályok:

A Horvát Köztársaságba beutazó személyek vámmentesen vihetnek be poggyászukban a Horvát Köztársaságba nem kereskedelmi természetű tárgyakat 300 kuna értékig. Ezen felül vámmentesen vihetők be a következő termékek:

 

    · 200 szál cigaretta, vagy 100 szál szivarka, vagy 50 szivar, vagy 250 gr. dohány

    · 1 liter tömény szeszesital

    · 2 liter likőr, desszertbor, vagy pezsgő

    · 5 liter asztali bor

    · 50 gr. parfüm

    · 250 ml eau de toilette


azzal a megjegyzéssel, hogy a 17 év alatti személyek a dohányárúk, és alkoholt tartalmazó termékek viszonylatában nem mentesek a vámfizetés kötelezettsége alól.

 

Minden beutazó személy szabadon vihet be külföldi valutát a Horvát Köztársaságba, de amennyiben 40.000 kuna ellenértéket (kb. 5.000 EUR) képező valutánál nagyobb összeget kíván bevinni, köteles ezt a határátlépéskor bejelenteni. A horvát pénzt illetően az egyes személyek a Horvát Köztársaságba, ill. a Horvát Köztársaságból max. 15.000 kunát vihetnek magukkal. (vámszabályok forrása: www.mfa.gov.hu)

 

 

Nemzetközi zöldkártya (nemzetközi biztosítás)

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) meglétét nemzetközi forgalomban másoknak okozott károk esetén lehet igazolni zöldkártyával. A zöldkártyát az a kötelező biztosító állítja ki, amelynél a KGFB szerződésünket megkötöttük, kiállítása minden esetben díjtalan.

 

 

Parkolás:

    · Kb. 5 Kuna/óra

 

 

Sebességkorlátozások:

    · lakott területen belül 50 km/óra

    · lakott területen kívül 90 km/óra

    · autóutakon 110 km/óra 

    · autópályán 130 km/óra

    · lakókocsit vontató gépjármű 80 km/óra

    · autóbuszok és könnyű utánfutót vontató autóbuszok 80 km/óra

 

 

Benzinkutak:

Naponta nyitva tartás: 7 - 19 vagy 20 óráig, a nyári idényben 22 óráig.

Ügyeletes benzinkutak a nagyobb városokban, autópályán és a nemzetközi utakon O - 24 óráig tartanak nyitva.

Minden benzinkútnál árusítanak: Eurosuper 95, Super 98, Normál és Euro Diesel üzemanyagot, a nagyobb városokban illetve autópályák egyes benzinkútjain gázt (plin) is.

 

 

Aktuális benzinárak:

Horvátországi üzemanyagárakat a következő linkre kattintva tekinthetik meg: www.ina.hr vagy www.hak.hr. Az árak Kunában értendők!

 

 

Úthasználati díj az autópályákon:

Autópályák: A1 Zagreb - Bosiljevo - Zadar - Šibenik - Split - Šestanovac - Ravča, A2 Zagreb - Zaprešić - Krapina - Macelj, A3 Bregana - Zagreb - Slavonski Brod - Županja - Lipovac, A4 Zagreb - Varaždin - Goričan, A5 Osijek - Đakovo - Sredanci, A6 Zagreb - Karlovac - Bosiljevo - Vrbovsko - Rijeka, A7 Rijeka - Rupa.

Fél autópályák: Istarski Y, „Tunel Učka" és vijadukt „Mirna"

Egyéb fizetős áthaladás: Most „Krk” (Krk szigeti híd)

 

A horvátországi autópályák útvonalait következő linkre kattintva tekintheti meg: http://www.hac.hr

 

   

 

 

Horvátországi autópálya:

Horvátország autópályáin fizetőkapus (sorompós) rendszer működik. A gyorsabb előrehaladás érdekében célszerű előre kikészíteni az összeget (Kunát).

 

 

A fizetőkapus rendszer használata:

Mindegyik autópálya szakasz két kapura van osztva. Fontos! Az első kapunál kapott kártyát a következő (második) kapuig őrizzük meg, mert ott a kártya leadásával együtt történik a fizetés! A fizető kapuk sorompója előtt, digitális kijelzőn az árak euróban és kunában is kiírásra kerülnek, tehát mindkét pénznemben fizethetünk, de javasoljuk a Kunában történő fizetést.

 

Mindenképpen a „CASH” (készpénzes) fizető kapukat használjuk, ne a kapuk jobb szélén található „ENC” feliratú kaput. ENC (elektronikus fizető kapu) kaput abban az esetben használjuk, ha az autónk rendelkezik ENC berendezéssel. (Ezt a berendezést, az autópályát folyamatosan használó gépkocsikba építik be).

 

   

 

 

Aktuális autópálya díjak:

Jármű kategóriákat a következő linkre kattintva tekintheti meg: www.hac.hr (I. kategória személyautóra vonatkozik, "Cjenik" = árak)

 

Amennyiben Nagykanizsa után, a letenyei határátkelőhelynél (Goričan HR) térne rá az autópályára, úgy a következő linkre kattintva tekintheti meg az autópálya díját: „Letenye (Goričan HR) - Zagreb”, első kapunál 36 kunát kell fizetni. www.hac.hr/cjenik

 

Amennyiben a Vir-szigetre (Zadartól 26 km-re) szeretne utazni, akkor a következő linkre kattintva tekintheti meg az autópálya díját: "Zagreb -  Zadar zapad/west”, 105 Kunát kell fizetni. www.hac.hr/cjenik40

 

 

Autós térkép:

Horvátország részletes térképét a következő linkre kattintva tekintheti meg: www.croatic.hu/terkep

 

 

Útvonaltervező:

http://utvonaltervezo.net

 

 

Időjárás előrejelzés:

Horvátország időjárás előrejelzését a következő linkre kattintva tekintheti meg: www.weather2umbrella.com

 

Zadar, Vir sziget és környékének időjárás előrejelzése: www.dhmz.htnet.hr

 

 

Háziállatok határon történő átvitele:

A háziállatok ideiglenes, rövid időre történő bevitelét illetően (a tulajdonos turistaútja során, háziállatok kiállításán történő részvétel céljából és hasonlók) a tulajdonos köteles a háziállatot bejelenteni a horvát vámszervek munkatársának. A tulajdonosnak emellett rendelkeznie kell a következő dokumentumokkal:

A kutya, vagy macska gazdájának rendelkeznie kell a háziállat oltási könyvével, amelyen szerepelnek az állat azonosító adatai és azonosító jelei. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal kellett megtörténnie.


Egyéb háziállatok tekintetében (díszmadarak, teknőcök és hasonlók) állatorvosi bizonyítvány szükséges arról, hogy a háziállat egészséges, amelyben szerepelnie kell a következő adatoknak: származás, azonosító jelek, egészségi állapot. A CITES természetvédelmi egyezmény függelékeiben szereplő természetben előforduló, de hobbiállatokat tartott állafajok (pl.papagájok zöme, szarazföldi teknősök), amelyek exportjához és importjához CITES engedélyre van szükség Horvátországba történő bevitele - az állatorvosi igazolás mellett - csak a nemzetközi CITES igazolvánnyal történhet. (forrás: www.mfa.gov.hu)

 

 

Fontosabb telefonszámok:

    · Horvátország nemzetközi hívószáma: 00385

    · Mentők, elsősegély (hitna pomoć) 94

    · Tűzoltóság: (vatrogasci) 93

    · Rendőrség: (policija) 92

    · Autómentő szolgálat: 987 (Külföldről vagy mobiltelefonról: 00 3851 987)

    · Egyéb információk: 981

    · Belföldi és nemzetközi tudakozó: 988

    · Nemzetközi tudakozó: 902

    · Időjárás előrejelzés, Útinfó: 060 520 520

    · Magyarország hívószáma Horvátországból: 0036-körzetszám vagy mobilszám

    · Horvátország hívószáma Magyarországról: 00385-körzetszám vagy mobilszám

 

 

Kuna (HRK) árfolyama:

Horvát Kuna (HRK) napi árfolyamát a következő linkre kattintva tekintheti meg: http://napiarfolyam.hu

 

 

Magyar Köztársaság Nagykövetsége:

10000 Zágráb, Pantovčak 255-257

Tel: + 385 1 4890-906 (ügyelet is)

 

 

Magyar Köztársaság Főkonzulátusa:

31000 Osijek, Ul. Stjepana Radića 15.

Tel.: + 385 31 250 150

 

 

                Apartman.lap.hu | Horvatorszag.lap.hu | Hotel.lap.hu


Figyelem

Figyelem!

This is an animated dialog which is useful for displaying information. The dialog window can be moved, resized and closed with the 'x' icon.