Facebook
Pinterest
Youtube
Blogger
logo

Keresés


Kiadó apartmanok Weboldal
Horvátországi magánapartmanok egyenesen a tulajdonostól

Menü

Ügyfélszolgálat
H-V: 09-18
+36/70/230-1290
+36/70/945-3401
info@croatic.hu

Booking.com
 

 

VIR Sziget leírása

Dalmácia Horvátország legnépszerűbb idegenforgalmi régiója, természeti szépségeivel a legkiemelkedőbb turistaparadicsom Horvátországban. Kulturális, történelmi emlékekben bővelkedik. Számtalan látnivalóval vadregényes szigetekkel, égszínkék tengerrel, szikrázó napsütéssel, finom dalmát ételekkel várja vendégeit. Vir Dalmácia északnyugati részén található 24 km-re Zadartól. Vir egy kis sziget, melyet híd köt össze a szárazfölddel, több mint 31-km-es partján homokos, kavicsos strandok találhatók, melyek ingyenesen igénybe vehetők a nyaralók számára.

 

Vir sziget Horvátország huszadik és a Zadar régió nyolcadik legnagyobb szigete. Partszakasza 31,43 km hosszú. Vir sziget területe 22,38 km2, hossza 10,22 km és a legszélesebb részén pedig 4,25 km széles, legmagasabb pontja a 115 méter magas Barbenjak domb.

 

      

 

Vir szigetét ajánljuk Önöknek, ahol garantált a napsütés, a kristálytiszta, meleg tenger, nyugodt pihenés, megannyi szórakozás. Vir sziget gyors fejlődése is bizonyítja,hogy a visszatérő nyaralók jól érzik magukat e csodálatos festői környezetben, amit a sziget nyújt. A sziget, ahova Ön pihenni megy, olyan mintha a saját szigete lenne. Itt mindenki megtalálja, amit keres, felfedezi az érintetlen természetet, vagy élvezi a nyáron zsúfolásig telt főutcákat, kikötőket és szórakozóhelyeket.

 

Dalmácia fő vonzereje az egyedülálló tenger, partvidék és a számos, összesen 1208 szigetből álló szigetvilág, a gyönyörű természetes és kiépített strandok, valamint a part mentén elterülő gyönyörű városok. Ezért, és sok más miatt is Dalmáciát sokan az Adria igazgyöngyének nevezik. Ez a terület az Adria északi részén található Pag-sziget, és a Horvátország déli részén található Dubrovnik között terül el.

 

      

 

Szabad idejét ennél ideálisabb helyen aligha tölthetné. Adria gyöngyszemét évi több millió turista keresi fel, hogy élvezze a páratlan természetet, az állandó napsütést, a hihetetlenül kék tengert és a nagy európai üdülőhelyekhez képest alacsony árakat. Dalmácia a horvát tengerpart legkiterjedtebb idegenforgalmi régiója.

A történelmi időszakban először 1069-ben megemlített Vir sziget a Dalmácia északnyugati részén elhelyezkedő Zadar partjainál elterülő szigetvilág része, a 300 sziget egyike. A sziget optimális helyen fekszik, mediterrán éghajlatának köszönhetően már elő-, és még utószezonban is kiváló az idő strandolásra, napozásra. Valószínűleg az adriai klíma jótékony hatásának, és az egészséges ételeknek köszönhető, hogy a helybeliek nem ritkán nagyon magas, 100 éves kort is megélnek! Zadartól mindössze 24 km távolságra található szigetet a szárazfölddel híd köti össze, melynek használata ingyenes. A nemrégiben kiépített autópályán kényelmesen megközelíthető. A 31 km hosszú sziget partjai gazdagon tagoltak varázslatos kis öblökkel és homokos strandokkal, ahol kellemesen tölthető el az idő fürdőzéssel, hajókázással.

 

 

      

 

A szigetre vezető híd tőszomszédságában a fákkal sűrűn benőtt Skolic-szigetecske hosszú homokos strandja csábít a sütkérezésre és az Adria vizére. Egyes strandjain reumatikus problémákra jótékony hatással bíró peloid-i sár, iszap található. Vir-i lakosság a turizmus mellett még tengerészettel, halászattal, mezőgazdasággal foglalkozik. Vír egyharmadát természetvédelmi terület alkotja, s az itt fellelhető sziklákkal tarkított partszakasz igazi paradicsoma a búvárkodás szerelmeseinek. A szigeten nincsenek nagy szállodák, a turisták apartmanokat, családi házakat, magánpanziókat bérelhetnek. Az idelátogatók kényelméről és szórakozásáról pedig árnyékos teraszú vendéglők és kávézók, disco klubok, folklór, élőzene, vizi sportok, zöldség-, gyümölcs-, halpiac, különféle üzletek, pénzváltók, gyógyszertár, orvosi rendelő, szörf bérlés, jet sky bérlés, hajókölcsönzők gondoskodnak.

 

      

 

     

 

Vir nem mondható egyhangúnak. Az erdős részeket köves legelők váltják, mediterrán növényzet színesíti, úgy mint füge- és olajfák. A tengerpart is változatos képet nyújt, az északi köves, sziklás part váltakozik kavicsos, homokos partszakaszokkal.

 

Érdemes vásárolni egy búvárszemüveget pipával, mert aki szereti a víz alatti világot csodálni, az garantáltan több időt fog a víz alatt tölteni, mint a felszínen. Együtt úszni, követni a halrajokat, figyelni a tengeri sünök és korallok változatos világát, lebukni egy-egy különleges kagylóért, minden pénzt megér. Aki szeret horgászni, vigyen magával pecabotot, mert a sziklás részek, illetve a híd lábánál lévő rész kiváló horgászhelyeket biztosítanak, és itt a fürdőzőktől sem kell tartani.

 

A legszebb - a turisták által leginkább kedvelt, mégis legkevésbé ismert - partrész a Vörös Szikla , ami, nevéhez hűen, szemet gyönyörködtetően vörös színben pompázik. Ez egy kis öböl, ahol a sziklát a víz formálta évezredek alatt, és ezáltal olyan mintákat hozott létre a kőzetből, amit bármelyik mai modern absztrakt képzőművész megirigyelhetne. Minden kő más és más, és némelyeken látható, hogyan olvadtak egybe sok-sok száz év alatt a kőzetek, hogyan formálta őket eggyé a tenger ereje.

 

      

 

Az északi oldaláról látható Pag-hegység vonulata, ami olyan érzést kelt az emberben, mintha oda lenne festve, és a turistaszezon végén egyszerűen csak feltekernék a ponyvát. Csodálatos háttere a tengernek, és az sem csorbítja szépségét, hogy nem a végtelen vizet látja az ember. A déli oldalon viszont ameddig a szem ellát, csak a tenger kékellik. Egy naplemente a déli oldalon odaszögezi a szemet a horizontra, ahogy a vörös napkorong lassan lekúszik az égről.

 

      

 

Esténként érdemes ellátogatni a központba, ahol a bazársoron olcsó, de ötletes és szép ajándéktárgyakat lehet vásárolni, egy-egy kagylóból készült lánc, vagy a szigetet formázó hűtő mágnes mindenképp vásárlásra ösztönöz. A kikötőben megcsodálhatjuk a halászhajókat, és a kiváló éttermek is itt találhatók meg, amelyekben széles kínálatban találhatunk tenger gyümölcsét és más, ízletesen elkészített ételeket, mellyel étvágyunkat csillapíthatjuk. Itt mindig nagy a nyüzsgés, zajlik az élet. A borospincékben kitűnő, minőségi horvát borokat kóstolhatunk és vásárolhatunk a termelőktől, sőt, nem csak borokat, hanem eredeti olívaolajat és fügepálinkát is kínálnak.

 

      

 

     

 

Aki Vir szigetre utazik, érdemes bejárnia az egész szigetet, minden nap más és más részét meglátogatni, felfedezni a szigetet, mert így mindennap új élményekkel gazdagodhat.

 

Legnagyobb települései Vir, Lozice, Slatina, és Torovi. A sziget lakossága 1700 fő, területe pedig 22,3 km2. Vir szigetét a szárazföldtől a 300 méter széles, 3 méter mély Privlaka-csatorna választja el. A sziget három dombja közül a legmagasabb a Barbenjak, 116 méteres magasságával. A sziget a Viri Nyári Fesztiválról is híres.

 

A szigeten nincs benzinkút, így az autópályán való tankolást, illetve Zadarban vagy a Nin-i kijáró utáni tankolást ajánljuk. Nagyobb bevásárlásra a Zadarba található Metro, Getro, Lidl, Merkantone, stb. áruházakat ajánljuk, melyek árai kismértékben térnek el a hazai áraktól. Itt bankkártyát is elfogadnak.

 

      

 

Mivel a horvát Adria központi részén fekszik, Vir-szigete ideális kiindulópont dalmáciai kirándulásokhoz! Vir közvetlen közelében (15 km) található Nin óhorvát királyi városa, valamint a fent már említett, 3000 éves történelemre visszatekintő Zadar, melynek óvárosa számtalan kultúrtörténeti emléket őriz. Négy Nemzeti Parkba is ellátogathatunk: Paklenica (72 km) kanyonjai közé, a Kornati szigetvilág mintegy 200 kisebb-nagyobb szigetének valamelyikére, a Krka vízesésekhez és a távolabbi Plitvicei tavakhoz (192 km), amelyek mindegyike felejthetetlen, csodálatosan szép látvánnyal várja az odalátogatókat.

 

A 25 km távolságra található Zadar, 3000 éves gazdag történelmi múltra tekint vissza. Az egykoron Dalmácia fővárosaként működő akkor még Zára nevet viselő város műemlékei az UNESCO által a világörökség részeként kijelölt festői óvárosban találhatóak. Leghíresebb a 9. század elején épült - a monumentális, 27 méter magas kupolájú - Szent Donat templom, mely a szakrális építészet legjellegzetesebb műemléke Horvátországban.

 

      

 

Ettől a szigettől sem várhatunk hát kevesebbet, mint a többi csodálatos horvát üdülőhelytől. Egyre szebb és felkapottabb lesz, évről évre, ahogy fokozatosan felismerik, mennyi rejtett tartaléka van még Virnek.

 

 

                Apartman.lap.hu | Horvatorszag.lap.hu | Hotel.lap.hu


Figyelem

Figyelem!

This is an animated dialog which is useful for displaying information. The dialog window can be moved, resized and closed with the 'x' icon.