Facebook
Pinterest
Youtube
Blogger
logo

Keresés


Kiadó apartmanok Weboldal
Horvátországi magánapartmanok egyenesen a tulajdonostól

Menü

Ügyfélszolgálat
H-V: 09-18
+36/70/230-1290
+36/70/945-3401
info@croatic.hu

Booking.com
 

 

Horvátország általános információi

Horvátország (Hrvatska) Európa délkeleti részén fekszik, az Adriai-tenger (Jadransko-more) keleti partjai mellett. A Horvát Adria a legközelebbi és egyben a legkedveltebb tenger sok európai ország számára, amely számottevő turisztikai lehetőségeket, látványosságokat, rengeteg kirándulási programot kínál az ide látogatók számára. Már több évtizede vonzza ide a turistákat a világ minden tájáról. Az ország 20 megyével rendelkezik, fővárosa Zagreb, államformája Köztársaság. Horvátország csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz 2003-ban adta be. A kérelmet az Európai Bizottság 2004 elején fogadta el, és ekkor nyilvánította hivatalos tagjelöltnek az országot. A hivatalos tagjelölti státuszt az Európai Tanács 2004 közepén megerősítette és valószínűleg 2013-tól válhat az unió teljes tagjává.

 

 

Horvátország legmagasabb pontja az 1831 méter magas Dinara hegység, leghosszabb hegysége pedig a Velebit, melynek legmagasabb pontja a Vaganski vrh (1757 méter magas). Az ország teljes területe 87.609 km², szárazföldi területe 56.542 km², tengerfelülete pedig 31.067 km². A tenger szigeteinek száma 1185, ebből 47 lakott. Tengerpartja 1777 km hosszú. Legnagyobb szigetei a Krk (410 km²), Cres (405 km²), Brač (395 km2), Hvar (300 km2), Pag (285 km2), Korčula sziget (276 km2), stb. Az egyik leglátogatottabb és legszebb szigetei közé tartozik a Dalmácia északnyugati részén található Vir sziget (22,38 km²), melyet egy 378 méter hosszú, ingyenesen használható híd köti össze a szárazfölddel.

 

Horvátország lakossága a 2011. március 31.-ei népszámlálás alapján 4.290.612 fő. Népességének legnagyobb része római katolikus. A lakosság nagy része horvát, de élnek itt szerbek, bosnyákok, albánok, szlovének, magyarok, olaszok és csehek. Hivatalos nyelve a horvát, de sokan beszélik az angol nyelvet, kisebb arányban pedig megértik a német nyelvet is.

 

    

 

 

Horvátország idegenforgalmi régiói:

    · Središnja Hrvatska (Közép-Horvátország)

    · Zagreb és környéke

    · Slavonija

    · Istra (Isztria)

    · Kvarnerski zaljev (Kvarner öböl)

    · Sjeverna Dalmacija – Észak-Dalmácia, Zadari régió

    · Srednja Dalmacija – Közép-Dalmácia, Šibeniki régió

    · Južna Dalmacija – Dél-Dalmácia, Spliti régió és Dubrovniki régió

 

 

Horvátország kulturális helyszínei:

Zagreb, Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Trogir, Split, Dubrovnik

 

 

Horvátország folyói (Horvátországi szakaszon):

Dunav (188 km), Sava (562 km), Drava (305 km), Mura (67 km), Kupa (296 km), Neretva (20 km), Una (120 km), Bosut (151 km), Korana (134 km), Krka (73 km), Bednja (133 km), Plitvica (65 km), Mirna (53 km), stb..

 

 

A horvát tengerpart három nagy tájegységre tagolható:

    1. Istria (Isztria)

    2. Kvarnerski zaljev (Kvarner öböl)

    3. Dalmacija (Dalmácia)


Dalmácia Horvátország legmelegebb és legnevezetesebb idegenforgalmi régiója, természeti szépségeivel az ország legkiemelkedőbb turistaparadicsoma. Észak-Dalmácia központja Zadar (Zára), amely Horvátország egyik legnépszerűbb turisztikai, kulturális és történelmi városa. A modern sportlétesítmények és történelmi, kulturális örökségek mellett számos turisztikai látványosságot, különböző kirándulási lehetőséget és programokat is kínál. (Budapesttől kb. 620 km-re található Zadar városa).

 

   

 

Éghajlat

Horvátországban három éghajlatot különböztetünk meg: az ország belső vidékén a mérsékelt kontinentális éghajlat a jellemző, helyenként hegyvidéki (hegyekben), az Adriai part mentén pedig a kellemes mediterrán éghajlat uralkodik, rengeteg napsütéssel. Tengerparton a nyár forró és száraz, a tél pedig enyhe és csapadékos. Az átlaghőmérséklet januárban 6 - 11 C, augusztusban 24 - 30 C, télen a tengervíz átlaghőmérséklete 10 - 12 C, nyáron pedig 23 - 27 C. A Nin-i lagúnában a tenger hőmérséklete eléri akár a 30 C-ot is. (Nin a Vir szigettől 10-15 percnyire található). Az adriai fürdőszezon május végén kezdődik és október elején ér véget.

 

Időjárás előrejelzés:

Horvátország időjárás előrejelzését a következő linkre kattintva tekintheti meg: www.weather2umbrella.com

 

Zadar, Vir sziget és környékének időjárás előrejelzése: www.dhmz.htnet.hr

 

 

Horvátország fizetőeszköze:

Hivatalos fizetőeszköze a Kuna (HRK) (1 Kuna kb. 40 Ft). A Kuna váltópénze a lipa (1 Kuna = 100 Lipa). Külföldi valuta (Euró, Forint stb.) beváltható a bankokban illetve az engedélyezett pénzváltókban (Mjenjačnica). Aki készpénzt nem szeret magánál tartani, annak ajánlatos a hitelkártya és a bankkártya (pl.: Visa, Diners, Eurocard/Mastercard stb.).

 

Kuna (HRK) árfolyama:

Horvát Kuna (HRK) napi árfolyamát a következő linkre kattintva tekintheti meg: http://napiarfolyam.hu

 

 

Nemzeti Parkok

Összesen 8 csodálatos nemzeti park van Horvátországban, amik a következők: Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Plitvička Jezera, Risnjak és Sjeverni Velebit. Horvátország leghíresebb nemzeti parkja a Plitvicei tavak, amelyet hozzáadtak az UNESCO Világörökség listájára.

 

   

 

 

Egészségügyi ellátás:

Kórház és rendelő minden nagyobb városban van, kisebb helyeken is vannak orvosi rendelők. Európai Egészségbiztosítási Kártya: (www.oep.hu) Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az átmeneti jelleggel egy másik uniós (EGT) tagországban (illetve Horvátországban is) tartózkodó személy számára az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít.

A magyar-horvát szociális biztonsági egyezmény alapján csak sürgősségi ellátás esetén fogadják el a Kártyát!

 

Horvátországban térítésmenetesen csak az életmentő illetve elsősegély (sürgősségi) ellátások nyújthatók, az egyéb ellátásokért a magyar biztosítottaknak is ugyanolyan mértékű önrészt kell fizetniük, mint a horvát biztosítottaknak. A Kártyát az egészségbiztosítási pénztár szakigazgatási szerve adja ki, a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személy kérelmére. A kártya igénylése díjmentes és a kiállítástól számított 36 hónapig érvényes. Ajánlott azonban az Európai Egészségbiztosítási Kártyán felül a nyaralás időtartamára utasbiztosítást is kötni!

 

   

 

 

A nagyobb üzletek, szupermarketek és hivatalos intézmények nyitva tartási ideje:

A nagyobb üzletek hétfőtől péntekig 8 - 20 óráig, szombaton és vasárnap 8 - 14 óráig (turistaidényben általában tovább tartanak nyitva). Az állami intézményekben és a hivatalokban a munkaidő hétfőtől péntekig 8 - 16 óráig.

 

 

Posta:

A postahivatalok nyitvatartási ideje a nagyobb városokban hétköznapokon 7 - 19 óráig, kisebb helyeken 7 - 14 óráig. A nagyobb városokban és üdülőhelyeken az ügyeletes posták szombaton és vasárnap is 21 óráig tartanak nyitva. Képeslapok és levelek feladására lehetőség van bármely horvátországi postánál. Valamennyi nyilvános telefonkészülék telefonkártyával működik, telefonkártya a postahivatalokban, újságárusoknál vásárolható. Külföld közvetlenül hívható bármelyik nyilvános telefonkészülékről.

 

 

Fontosabb telefonszámok:

    · Horvátország nemzetközi hívószáma: 00385

    · Mentők, elsősegély (hitna pomoć) 94

    · Tűzoltóság: (vatrogasci) 93

    · Rendőrség: (policija) 92

    · Autómentő szolgálat: 987 (Külföldről vagy mobiltelefonról: 00 3851 987)

    · Egyéb információk: 981

    · Belföldi és nemzetközi tudakozó: 988

    · Nemzetközi tudakozó: 902

    · Időjárás előrejelzés, Útinfó: 060 520 520

    · Magyarország hívószáma Horvátországból: 0036-körzetszám vagy mobilszám

    · Horvátország hívószáma Magyarországról: 00385-körzetszám vagy mobilszám

 

 

Horvátországi mobilszolgáltatók:

    · T-Mobile: 098/1555 Touristinfo (Információk külföldieknek)
   
· VIPnet: 091/7799 (Információk külföldieknek)
   
· Tele2

 

 

Munkaszüneti napok:

    · Január 1. Újév

    · Január 6. Vízkereszt

    · Május 1. Munka ünnepe

    · Június 22. Fasizmus elleni harc napja

    · Június 25. Köztársaság napja

    · Augusztus 5. Nemzeti hálaadás napja

    · Augusztus 15. Nagy Boldogasszony

    · Október 8. Függetlenség napja

    · November 1. Mindenszentek

    · December 25-26 Karácsony

 

 

Internet:

Internetezési lehetőség általában internet kávéházakban (Internet kafić) (15 perc = kb. 10 Kuna, 1 óra = 40 Kuna). Az ár tájékoztató jellegű!

 

 

Legismertebb ételek:

nyárson sült malac (pečena prasetina), speciálisan érlelt, füstölt szárított dalmát sonka (dalmatinski pršut), tenger gyümölcsei spagetti, panírban sült tintahal (pohovane lignje), grillezett tintahal (lignje na žaru), tonhal (tin), darált sertés és marhahús burgonyával (Ćevapčić), szlavóniai kolbász (slavonski kulen), roston vagy nyárson sült bárány (pečena janjetina), tenger gyümölcsei pizza (pizza s morskim plodovima), darált hússal töltött burek, túróval töltött burek, almával tölött burek stb…

 

     

 

 

Legismertebb italok:

 

Borok:

Dalmáciai Prošek (nagyon különleges, édes, minőségi fehérbor, 20%-os alkoholtartalommal), Ribar minőségi vörösbor, Ribar minőségi fehérbor, Dingač minőségi rubint színű vörösbor, Babič minőségi vörösbor, Zlatan Plavac minőségi vörösbor, stb…

 

Sörök:

Karlovačko pivo, Osječko pivo, Ožujsko pivo, stb...


Rövid italok:

Keserű likőr (Pelinkovac, Maraska Pelinkovac), Gyógyfüves pálinka 40-45%-os (Travarica), Szilvapálinka 40-50%-os (Sljivovica), Fügepálinka 40-45%-os (Smokva rakija), Szőlő pálinka 40-45%-os (Loza rakija), stb...

 

   

 

 

 

Miért válasszuk Horvátországot?

 
Napjainkban már nem jelent olyan nagy anyagi terhet egy külföldi nyaralás, mint régebben. Horvátország ráadásul az utóbbi évtizedben rengeteget fejlődött és kedvelt turisztikai célpont lett egész Európában. A magyar turisták első számú külföldi célpontja egyértelműen Horvátország.
 
Az ország közelsége, a sokszínű természeti kincsek, a mediterrán kultúra mind csábító tényezők, így nem véletlen a választás, amiért a horvátországi nyaralás mellett döntenek sokan.
Nézzük, miért érdemes Horvátországba menni:
 

• Egy horvátországi apartman bérlése nem kerül többe, mintha belföldön nyaralnánk.

• Az árakat tekintve, jóval olcsóbb, mint egy nyugat-európai utazás, ugyanakkor semmivel sem rosszabb.

• Kiváló úthálózat teszi lehetővé, hogy csupán pár óra alatt a tenger partján lehessünk.

• A horvát táj változatos: régi, ódon sikátoros városközpontok, hatalmas kikötők, rengeteg sziget vagy akár a nyílt tenger látványa is elénk tárulhat.

• A horvát kultúra sokszínűsége: például a mediterrán ízek és a különleges hangulatú zene.

 
Válasszon nálunk kiváló horvátországi apartmant! Bátran keressen fel kérdéseivel!
 
horvátországi nyaralás
 
 
Horvátországot érdemes saját szemünkkel látni!

Mindenképpen megéri egy horvátországi nyaralás, sőt, még egy téli utazás is fantasztikus élmény lehet ebbe az országba, hiszen csodás tájakra lehet eljutni. Rovinj és Dubrovnik a két legszebb gyöngyszeme Horvátországnak.

Rovinj az egyik legromantikusabb település nem csak az országban, de az egész mediterrán vidéken, így ha nem is ebben a városban választja ki horvátországi szállását, mindenképp érdemes meglátogatnia! Rovinj szűk utcácskái, egymásba érő kőházai, terei varázslatos hangulatot teremtenek a kis városban.

Dubrovnik a leginkább látogatott, és talán legszebb város, úgyhogy a horvátországi utazást nem lehet úgy megtervezni, hogy ezt a várost kihagyjuk! Csodálatos a panoráma, remek éttermek sorakoznak az utcákon, ráadásul a híres utcán, a Stradunon még szeretteinek is kellemes emléket szerezhet, hiszen remek szuveníreket lehet vásárolni.

Horvátországi szállások kapcsán bátran keressen fel minket, hogy az utazás ne csupán élményekkel teli, hanem igazán komfortos is lehessen! www.croatic.hu
 
Dubrovnik Horvátország www.croatic.hu
 
 
A biztonságos és élménydús nyaralás garanciája
 
Csupán néhány apró trükk, hogy a pihenésre szánt napok problémamentesen teljenek és a horvátországi nyaralás minden perce kellemes élmény legyen a család valamennyi tagja számára.
 
Tervezzünk előre!
 
Fontos, hogy már indulás előtt tegyük meg a megfelelő előkészületeket. Ez nem csupán az útvonal kijelölését, vagy az ideális horvátországi szállás lefoglalását jelenti. Érdemes tájékozódni az aktuális időjárásról, valamint arról, hogy ott tartózkodásunk alatt várható-e valamilyen különleges esemény, például a nemzeti ünnep, mely esetén a boltok és a bankok zárva tartanak.
 
Szervezzünk programokat!
 
Ha családdal vagy barátokkal tervezzük horvátországi nyaralásunkat, érdemes előre tisztázni a vágyakat és reményeket, különösen fontos ez akkor, ha különböző generációk tagjairól van szó. Míg a fiatalok a városi szórakozást, az éjszakai élet nyújtotta élményeket keresik, addig az idősebbek talán szívesebben töltik idejüket városnézéssel.
 
Gondolkodjunk előre!
 
Az olyan általános teendők, mint a pénzváltás vagy a megfelelő öltözék csomagolása mellett, érdemes a váratlan eseményeket is számításba venni. Amennyibe autóval vágunk neki az útnak, ellenőrizzük az elsősegélyláda tartalmát, ha buszos kiránduláson veszünk részt, poggyászunk akkor is tartalmazzon néhány alapvető felszerelést, mint ragtapasz, vagy fertőtlenítő szer.
 
Ami pedig a legfontosabb, hogy érezzük jól magunkat! Válassza kiváló horvátországi apartmanjainkat, és a komfortos szállás garantált!
 
horvátországi nyaralás
 

 

 

                Apartman.lap.hu | Horvatorszag.lap.hu | Hotel.lap.hu


Figyelem

Figyelem!

This is an animated dialog which is useful for displaying information. The dialog window can be moved, resized and closed with the 'x' icon.